Restoran Tata Mata Konoba

Restoran Tata Mata Konoba

Dalmatinska 98 , Beograd

Rezervišite vaše mesto u restoranu Tata Mata Konoba

REZERVIŠITE ODMAH

062 262 212

O restoranu Tata Mata Konoba

Svakome se desi da jesenjih i zimskih meseci oseti nagli pad soli, mirisa i ukusa mora u organizmu, opasni nedostatak plavetnila i slanih kapljica na koži, što dovodi do manjka koncentracije i onog pogleda koji bludi preko brda započetih poslova snatreći o par koraka po nekom žalu, čaši plavca na rivi kojom se zaliva tek pripravljeni slatki zalogaj iz dubine mora, pa makar to i ne bili prstaci ili obraščići barbuna s južnih voda Mljeta. Taj je zreo za “Tata Matu”.

Jedna od retkih preostalih predratnih kuća sa baštom u Dalmatinskoj, kojoj su vlasnici restorana kompletnim renoviranjem povratili sjaj i dostojanstvo, pripadala je poznatom srpskom i jugoslovesnkom reditelju, glumcu, profesoru Akademije dramskih umetnosti čija scena danas nosi njegovo ime, Mati Miloševiću. Želeći da sačuvaju njegovu uspomenu, a ne povrede ugled, smislili su naziv koji sadrži i njegovo ime, ali najpre akcentuje izvrsnost restorana- pravi je tata mata za jadransku kuhinju. Otmena građanska kuća je sa ukusom i merom prilagođena novoj funkciji. Nenametljiva elegancija enterijera ne umanjuju toplinu prostora stvorenog za opušteno uživanje u čarima kužine.

Koncept restorana eksplicitno naglašava razigrani belo-plavi bar u specijalno pravljenoj barci osvetljenoj brodskim lampama, dok iz talasa od morske pene na zidu izviruju boce. Tematski dekorativni detalji korišćeni su uzdržano, sa pravom merom. Nema insistiranja na uobičajenim morskim motivima; morska hrana, dovoljno živopisna i koloritna, zvezda je ovog mesta. Umesto slika, po koja originalna, vedra postavka, kao jato drevnih riba koje juri zidom. Drveni stolovi iz radionice nameštaja „Maska“ imaju duborez sa stilizovanim motivom ribe. Vrhunac elegancije je akcenat na samom ulazu- tamni parket opervažen najfinijm blistavo belim bračkim mermerom.Uz dve sale za ručavanje i vinski bar, u planu je i konoba sa vinotekom u podrumu kuće. Bašta sa šmekom primorske tarace, idealna da se ukotvite za bar stolom-sidrom, neverovatna je postavka mozaika u maestralnoj izvedbi umetnika Makse. Na stolovima od kovanog gvožđa svaki mozaik različito oživljava svet mora.

Kuhinja je mesto gde nastaje dalmatinska magija!Nostalgija za morem leči se baš na ovom mestu, svežim plodovima dubina Jadrana, biranim vinima, pogledom na drvo masline dok sedite za barom- nasukanom barkom, ćakulanjem sa glavnim kuvarem koji sa žarom otkriva kako se pravi brujet i šta su Žrnovski makaruni. Lešada, gradelada, marinada, pasticada – već zvuči kao poezija! Ima li šta logičnije nego da sve to u Beogradu potražite u- Dalmatinskoj ulici.

Galerija restorana Tata Mata Konoba

Lokacija

Vaše mesto u restoranu Tata Mata Konoba vas čeka

REZERVIŠITE ODMAH

062 262 212

Online rezervacije